Fier forjat prelucrat manual
Magia forjei începe cu adăugarea cărbunelui special pe vatră şi aprinderea focului. Mai apoi suflul constant de aer va încinge cărbunii la temperatura optimă pentru a modela bara de fier. Suflul de aer va rămâne constant pentru a menţine această temperatură. După ce bara de metal a fost suficient de încinsă, aceasta merge la presa automată care în va da forma de bază.
După câteva secunde la presă, bara merge iarăşi în foc pentru a-şi recăpăta temperatura potrivită pentru modelare. Apoi, în mâinile maeştrilor fierari, bara este modelată cu ciocanul pe nicovală, se dau texturi din daltă şi se realizează îndoiri armonioase în funcţie de model. Aceste operaţiuni se repetă de mai multe ori până se atinge forma/modelul dorit.
Pentru efectuarea unei terminaţii în formă de „corn de berbec” mai întâi se încălzeşte materialul în cuptorul special, apoi se lăţeşte sub formă de „labă de gâscă”, urmând a fi roluită cu ajutorul ciocanului.
La fiecare extragere din cuptor se curăţa produsul cu peria de sârmă pentru a îndepărta zgura rezultată în urma încălzirii. Procesul de împachetare a materialului poate fi repetat de câte ori este nevoie, până când se obţine forma finală a subansamblul dorit.
Cea mai eficientă metodă pentru a obţine maleabilitatea necesară prelucrării oţelului constă în utilizarea unui cuptor tradiţional care poate ajunge până la 1000°C.
Subansamblul ce se doreşte a fi prelucrat ar trebui să atingă temperatura optimă în aproximativ 1 – 3 minute, în funcţie de grosimea oţelului. Debitul de aer dat de turbosuflanta cuptorului trebuie să fie echilibrat şi constant pentru a nu topi materialul.